HTML

Fertő Hanság Nemzeti Park

A Fertő-Hanság Nemzeti Park blogja újdonságokról, érdekességekről.

Gólyavédelem II.

2012.08.16. 08:34 :: fertohansagnemzetipark

Újra és újra kapunk kéréseket gólyafészektartók felszerelésére. Az igények egy része meglévő fészkek megszüntetésére, „áthelyezésére” vonatkozik a legkülönfélébb okokból. Leggyakrabban az ürülék hullása okozza a panaszokat, de volt már olyan is, akit a kelepelés zavart. Az igények másik típusa, amikor valaki egy adott helyen gólyapárt szeretne megtelepíteni. A szándék tiszteletre méltó, de többnyire eredménytelen a próbálkozás. A kihelyezett tartót a gólya nem azonosítja „fészekhelyként”, ha az adott helyet egyébként nem választotta/választja ki magának. Sok évek évtizedek óta az oszlopokon rozsdásodó tartó bizonyítja ezt, amelyen sosem épített fészket, nem költött gólyapár.
Fontos megérteni, hogy a fészektartó nem a gólyát, hanem az elektromos hálózatot védi a zárlattól és a korróziótól. Igaz, hogy a 70-es, 80-as években előfordult, hogy a fészkeket az áramszolgáltató önkényesen eltávolította, de időközben már szigorú jogszabályok korlátozták ezt.
Alapszabály: fészektartó saját elképzelések szerint történő kihelyezésével a gólya megtelepítésének esélye alig több a semminél! Várjuk meg, amíg helyet talál magának a pár, ezt követően van értelme a tartó felhelyezésének.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fertotaj.blog.hu/api/trackback/id/tr864715041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása